Біль і різь в очах, сухість, «чорні мушки» перед очима чи ефект «піску»… Все це можуть відчувати очі, коли наш організм перебуває у стані сильного стресу. За даними досліджень, причиною появи хвороб та їх симптомів часто є переживання та тривоги. Багато хто знає, що каталізатором серцево-судинних захворювань є нервова перенапруга. Варто лише понервувати, одразу піднімається тиск. Але ніхто, фактично, не задумується про те, що стрес може згубно впливати також і на зір.

Як стрес призводить до порушення зору?

Реакція організму на зовнішні подразники є стрес. Фахівці виділяють два види стресу: еустрес (викликається позитивними стресорами - закоханість, приємний сюрприз) та дистрес (“поганий стрес”, що призводить до загострення хронічних захворювань та виникнення нових). Як стрес провокує порушення зору? Чи можлива різка втрата зору на тлі стресу?


Справа в тому, що саме через органи почуття стресогенна інформація надходить до мозку. І найшвидше обробляється і засвоюється саме негативна інформація, коли людина бачить щось погане. Стрес породжує реакцію «бий або біжи», такий стан виробляється організмом для усунення загрози. У небезпечні моменти в крові відбувається сплеск адреналіну, що призводить до почастішання дихання, значного розширення зіниць і тунельного зору. Таким чином спрацьовує логіка еволюції: якщо людині загрожувала небезпека, отвір (зіниця), через який на сітківку надходило світло, мав бути ширше, щоб краще орієнтуватися у просторі та мати можливість врятуватися. Але це «працювало», коли ще не було штучного освітлення. Сьогодні ж не рятує розширення зіниці, і навіть навпаки, призводить до аберації, розмитості зображення, тобто. до зорових порушень. Втрата здатності органів зору до периферичного огляду є синдромом «тунельного зору». Людина сприймає ті зображення, які потрапляють на центральну частину сітківки, відчуття, ніби дивишся крізь підзорну трубу. Цей симптом, як правило, має тимчасовий характер і проявляється лише за сильного стресу.

«Зірочки» і «мушки» перед очима - також зорові порушення, які з'являються в результаті різкого підвищення в організмі кисню і зниження вуглекислоти. Цей термін називається «гіпервентиляцією» і виникає під час нападів паніки у людей, схильних до тривожності. Також можлива різка втрата зору на тлі стресу, але це явище носить, знову-таки, тимчасовий характер, хоча приносить чимало дискомфорту.


Описані випадки – реакція, переважно, на короткочасний стрес. Але важка емоційна ситуація може зберігатись тижні, місяці і навіть роки. Тоді до короткочасних зорових порушень можуть додатись ще й мігрені, які провокують підвищений очний тиск. Все це може стати поштовхом до появи згодом серйозних очних захворювань.

Як захистити зір від стресу?

Уникнути стресових ситуацій практично неможливо. Але їхньому згубному впливу на зір можна протистояти. Отже, щоб уникнути під час стресу проблем із зором, необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • знайдіть відокремлене місце, закрийте очі, розслабтеся, не розплющуючи очей, поводіть очима вліво-вправо, вгору-вниз – це допоможе розслабити очні м'язи;
  • масажуйте перенісся круговими рухами пальців протягом 5-7 хвилин кілька разів на день;
  • зменшіть навантаження на очі від гаджетів, намагайтеся рідше гортати стрічку новин, особливо перед сном, адже саме новини є джерелом стресової інформації;
  • приймайте додатково натуральні вітамінні комплекси для підтримки роботи зорового апарату.

Одним із таких природних комплексів для зору є краплі та капсули «Навізор» від українського виробника Fitosana. Це натуральні продукти, які сприяють компенсації нестачі необхідних елементів та допомогають підтримці зору, попереджають та зупиняють дегенерацію рогівки, атрофію сітківки та помутніння кришталика. Одночасно протистоять запальним процесам, спричиненим інфекціями, вірусами, умовами праці та супутніми захворюваннями. «Навізор» комплекс допомагає позбутися втоми, сприяє звільненню від сухості, сльозогінності, нормалізує внутрішньоочний тиск, усуває свербіж, почервоніння, відчуття стороннього тіла, болю та різі. У складі капсул «Навізор», купити які можна за демократичною ціною на офіційному сайті виробника, ви знайдете тільки природні компоненти: таурин, екстракти гінкго білоби, чорниці, очанки, кальцію стеарат, вітамін Е, аеросил, лютеїн, вітамін А, селен. Купити «Навізор» краплі для очей ви можете також на офіційному сайті виробника за доступною ціною. До складу очних крапель були включені наступні інгредієнти: таурін, L-аспарагінова кислота, борна кислота, піридоксин (вітамін В6), «ФІТОР» (екстракт листя дуба) у вигляді водного настою, водний екстракт прополісу, дистильована вода. Цей комплекс також рекомендується застосовувати як профілактичний засіб для слизової оболонки очей при катаракті, синдромі втомлених очей, кон'юнктивітах, захворюваннях рогівки.

Зрозуміло, найкращими «ліками» для наших очей буде відсутність стресу, тривожності та переживань. Фахівці рекомендують не дратуватися через дрібниці, частіше посміхатися, більше гуляти на свіжому повітрі, регулярно проводити релаксацію та менше читати негативну інформацію.